Hur lyssnar man på kroppen?
Reklam för egen verksamhet
Hur många gånger har man inte fått rådet att lyssna mer på kroppen? Inte minst när det gäller träning. Att lyssna på när kroppen behöver vila och när den behöver utmanas. Och sen har rådet tagit slut där. Hur lyssnar man egentligen på kroppen? Och hur vet man om det är kroppen eller huvudet som pratar? Hur gör man för att låta kroppen komma till tals när huvudet är så otroligt bra på att formulera sig och komma med förslag?
Hade kroppen varit bättre på att överrösta huvudet, och hade inte huvudet varit så otroligt bra på att låtsas vara kroppen, så hade världshälsan sett lite annorlunda ut, det är jag säker på. Världen hade varit piggare, starkare, friskare och gladare. Men nu är kroppen lite mer försynt i att berätta om vad den behöver, och huvudet är en högljudd rackare.
Kroppen behöver vila
Oavsett hur mycket man tycker om att träna, tror jag inte det finns någon som inte av och till funderar på att hoppa över träningen. Framförallt efter 8 timmar på jobb, några ärenden på stan, när man cyklar hem i motvind och småregn och dessutom sovit dåligt. Då är det väldigt lätt att höra "Jag tränar imorgon istället. Jag är väldigt trött och seg nu. Jag tror kroppen behöver vila."
Men står det träning torsdag så blir det träning torsdag. Den inre dialogen fortsätter. "Jag cyklar till gymmet och värmer upp. Om jag känner att det inte går så är det ok. Jag känner mig riktigt sliten idag. Sov dåligt inatt. Jag tror kroppen behöver vila."
I omklädningsrummet, när man byter om "All rörelse är bra. Även om det bara blir uppvärmning. Jag tror kroppen behöver vila."
Och så värmer man upp, och dras med lite av energin på gymmet. Kroppen är definitivt mycket piggare än huvudet, och då visar det ju sig att det är inte alls kroppen som pratat hela vägen hit, det är huvudet. Och när kroppen får en chans att kommunicera, genom skivstänger och gummiband, då är den jättetydlig med att den är redo för det där ambitiösa passet jag skrev ihop till idag. (Det hade den gärna fått kommunicera även genom cykeln i motvind, men nej, då lät den gärna huvudet stå för pratet "Jag tror kroppen behöver vila".)
Personbästa när man minst anar det
Efter träning, dusch och mat, funderar man lite på när man gjorde knäböj med den vikten för första gången. Tittar igenom sin statistik och inser att man aldrig har gjort knäböj med det antalet set, reps och kilon som idag, och att man faktiskt gjort personbästa.
Hade jag följt det känslan och rösten på vägen hem, hade jag missat ett otroligt bra träningspass som gjorde mig pigg och fräsch i både kroppen och huvudet, och med den där varma känslan i kroppen som kommer efter rörelse. För att kunna lyssna på kroppen måste man ge den en möjlighet att komma till tals.
Bara en vecka senare är jag med om det motsatta. Sovit bra, ätit bra, ordentlig medvind och pigg i huvudet. När känslan och rösten pratar om vilken bra träning det kommer att bli, hur pigg och stark man känner sig. Och så är skivstången tung redan vid uppvärmningen, och man stirrar på viktplattorna och undrar om de blivit tyngre sen senast. För är det riktigt tungt, då är det riktigt tungt, även om det riktigt tunga var 10 kg tyngre förra veckan och inte funkar idag. Kroppen pratar, och då får man lyssna. Lyfta av några kilon och ställa åt sidan tillsammans med egot, och göra det som funkar för kroppen den dagen.
Att vila sig i form
Kroppen är gjord för rörelse och aktivitet och fysiska utmaningar, men huvudet tycker mest vi ska vila oss i form till nästa gång vi ska rusa ifrån en tiger. Det är så lätt att tro att det är kroppen som pratar, men så många gånger är det huvudet. Då hjälper disciplin, så att kroppen får en chans att prata så man hör. Så fort jag började jobba med skivstången den där dagen där soffan var så lockande, så hörde jag kroppen: "Bara andas, fokusera och kör på. Vi kan det här." Och när kroppen tog över kunde huvudet få vila. För det var ju det den sa på cykeln - det var hjärnan som behövde vila, inte kroppen. Efter träningen var det kroppens tur att få vila - och det gör den så mycket bättre efter rörelse.
Träna med en personlig tränare
En personlig tränare kan aldrig exakt veta din dagsform, och om det är läge att lägga till kilon eller ta bort kilon. Det kan bara du veta. Men en tränare kan hjälpa dig att lära dig lyssna på kroppen, och att skapa rutiner och disciplin som underlättar för den att komma till tals. Läs mer om uppläggen för träning, mat och coaching och se vad som passar dig bäst. Anmäl dig, eller kontakta mig med dina funderingar - så är du ett steg närmare att lyckas med träningen!
Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:
Tyngre knäböj men sämre teknik - om att lägga både vikterna och egot på hyllan för att få bättre resultat
Så tränar en personlig tränare - om mellanmjölksträning, träna till failure och träningsupplägg
Mindset vid styrketräning - om att vara närvarande, fokusera och inte lyssna på dagsformen