Hur tränar en personlig tränare?

Reklam för egen verksamhet

Det säger sig självt att det finns lika många träningsupplägg som det finns personliga tränare. Men jag skulle tro att de flesta PTs följer ett program, och att det programmet följer några träningsprinciper:

Personliga tränare på instagram

Jag tror det är få personliga tränare som tränar efter vad de har sett i sitt instagramflöde de senaste dagarna, men vem vet? Det kan också vara lätt att förväxla det man ser en träningsprofil GÖRA på instagram, jämför med vad hen faktiskt TRÄNAR för sin egen utveckling. För det måste kanske sägas - ett bra träningsprogram som ger resultat är inte nödvändigtvis det mest spännande och mest varierade. Det finns en anledning till att vi bygger träningspass kring baslyften (knäböj, marklyft, pressar, chins - och variationer på detta) och det är för att det ger goda resultat - du blir starkare, bygger muskler och mår bättre. Och det finns också en anledning till att ett träningsprogram ser ungefär likadant ut i cirka 3 månader - och det är att du ska få till den där progressionen - lägga till antal repetitioner eller fler kilon för att faktiskt få en utveckling.

Min egen träning - just nu

Efter månader av anpassad träning - ett skadat finger, resor och covid - är jag äntligen tillbaka till ett program där jag inte behöver anpassa mig så mycket till OMSTÄNDIGHETERNA utan faktiskt kan köra på. Jag trivs bäst med fyra pass i veckan som jag för enkelhetens skull kallar överkropp och underkropp. Underkropp är fokus på knäböj, marklyft och rumpa, överkropp är fokus på chins, armhävningar och axlar (jag blir bra på det jag tränar). Det är inte de längsta passen; cirka 60 minuter inkl uppvärmning för underkropp och 45 min för överkropp. Oftast lägger jag till 20 min pulsträning på överkroppspassen.

Träning efter menscykeln

Jag har lagt upp passen i fyraveckorsperioder efter min menscykel. Det är fortfarande för lite forskning på ämnet, men det finns studier som tyder på att vi presterar olika beroende på var i cykeln man är - och jag märker det definitivt. Som så mycket annat är det säkert stora individuella skillnader. Men jag kan börja relativt tungt vecka 1 i cykeln, öka i vecka 2 och 3 (progression och överbelastning), och så ordentlig deload vecka 4 (PMS-veckan när jag återhämtar mig). Det upplägget fungerar ganska bra även för den som inte har mens - tunga perioder varvat med lättare för att ge kroppen en paus och inte bara gasa på (överbelastning och återhämtning).

Träna för styrka

Jag tränar för styrka och tycker om att växla mellan 5x5 och 3x3 i knäböj och marklyft. Många repetitioner och lättare vikter sparar jag till min deloadvecka. Jag har precis avslutat min första 4-veckors period och det känns så bra! Stark och lätt i kroppen! Nästa vecka kan jag öka alla vikter!

Vill du också öka dina vikter och känna dig stark?

Jamen då vet du vad som gäller - anmäl dig direkt, kontakta mig för frågor eller boka tid för kostnadsfri konsultation!

*Överbelastning betyder inte överträning! Men kroppen behöver utmanas och stressas för att utvecklas - och därför är återhämtningen också så viktig.

Föregående
Föregående

Progression - du behöver öka utmaningen

Nästa
Nästa

Vad är poängen med PT Online?