Mindset vid styrketräning

Reklam för egen verksamhet

Vill du bli starkare på gymmet? Jobba med ditt mindset! Det låter lite hurtigt och irriterande, men det kommer att göra skillnad för styrkan både i kroppen och i sinnet.

Det handlar inte om att du ska bygga upp en övertro på dig själv och att du klarar vilken vikt som helst (jag har sett alldeles för många marklyft med det mindsetet, och det är inte bra för ryggen). Det handlar inte heller om att du ska träna med låga vikter för att vara på den säkra sidan (då får du ingen utveckling över tid). Mindsetet vid styrketräning handlar om att ha tro på dig själv, vara nyfiken på resultatet och vara ärlig.

Oavsett om du har en bra dag eller en sämre dag så kan ditt mindset hjälpa dig till att klara av ditt träningspass - eller inte.

Låt inte dagsformen avgöra

Tänk dig att det står knäböj i ditt träningsprogram, med förslag på både vikt och antal repetitioner. Beroende på din upplevda dagsform tänker du antingen:

"Oj! Det verkar tungt. Jag som är så trött och seg idag. Det kommer inte att gå."

Eller

"Oj! Inte mer? Jag som är så stark idag. Det kommer att bli enkelt."

Om ditt mindset är att det inte kommer att gå, är det lättare att känna efter lite för mycket, göra någon rep mindre än det står i programmet och se det som beviset på att det inte skulle gå. Om du ändå krigar dig igenom vad som står, är det förmodligen med lite tveksamhet och känslan av att det är för jäkla jobbigt, och så sänker du antalet repetitioner till nästa set.

Om ditt mindset är att det kommer att gå enkelt, och din upplevda dagsform inte är det samma som din faktiska dagsform, kommer du att känna dig rejält nedtryckt och ifrågasätta vad du ens gör på gymmet, och så sänker du antalet repetitioner till nästa set. I vissa fall går det precis så enkelt som du tänkt, och då kan du nöjd lägga på lite extra vikt!

Dagsformen i kroppen och dagsformen i huvudet är nämligen två helt olika saker, och därför är det så viktigt att lära sig lyssna på kroppen; inte bara på huvudet.

Att vara närvarande

Båda mindseten; att det inte kommer att gå, eller att det kommer att bli enkelt, gör att du inte riktigt är närvarande. Jag har skrivit tidigare om den upplevda dagsformen och den faktiska dagsformen och vad det betyder att lyssna på kroppen. För att kunna lyssna på kroppen behöver du fundera på ditt mindset - och jag föreslår ett mindset präglat av nyfikenhet och ärlighet.

"Hur kommer det att kännas idag? Jag tycker jag är ganska stark idag, men vi får se / Jag tycker jag är lite svag idag, men vi får se. En repetition i taget."

Med den inställningen klarar jag nästan alltid vad jag har tänkt mig. Ibland med ett "ouff det var tungt idag" eller "damn girl, idag är jag stark!".

Du är inte bättre eller sämre för att du klarar fler eller färre kilon eller repetitioner. Du är bra, punkt. Genom en lite mer objektiv syn på dig själv kan du fokusera mer på känslan i kroppen. Är det för tungt, eller perfekt tungt, eller faktiskt alldeles för lätt?

Fokus, fokus, fokus

Styrketräning är i högsta grad mental träning och mindfullness. När du arbetar intensivt med kroppen ska det inte finnas utrymme för så mycket annat - och jag är säker på att det är en av anledningarna till att styrketräning inte bara ger fysiska resultat i kroppen, utan också mentalt minskar depression och ångest, och förbättrar kopplingarna i hjärnan.

Men då måste du också ge dig chansen att låta träningen bli mer än att lite snabbt dra igenom knäböj, pressar och bicepscurls. Du behöver fokusera på det du faktiskt gör. Lämna jobbet, vad-ska-vi-ha-till-middag och Instagram utanför dina träningspass, och fokusera på dig själv och dina vikter. Och om du kan tänka på födelsedagspresenter och räntehöjningar medan du gör dina knäböj - då behöver du skifta fokus från huvudet till kroppen, och det gör du lättast genom att använda tyngre vikter. Då har du inget val! Att fokusera på varje repetition kommer inte bara ge dig bättre resultat vad gäller styrka och muskeltillväxt, utan också större mental styrka. Att känna sig stark, och att vara stark. I kroppen och i sinnet.

Kom ihåg att du tränar inte för att lyfta fler kilon - du tränar för att bli starkare och få mer muskler. Om kroppen en dag tycker 50 kilo är perfekt jobbigt men en annan dag är det 40 kilo så spelar det ingen roll. Du får resultat ändå - kroppen vet inte om det är 50 eller 40 kilo, utan bara att det är perfekt jobbigt. 

Vill du träna med mig?

Träning med mig är personlig - det finns inte ett upplägg som fungerar för alla. Tillsammans tar vi reda på vad du ska fokusera på, utifrån mål, önskningar och hur ditt liv ser ut idag. Anmäl dig, boka tid för ett gratis samtal eller skicka en fråga. Jag är här för att hjälpa dig bli starkare, fysiskt och mentalt!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Hur lyssnar man på kroppen? - om att lära sig skilja på när kroppen behöver vila och när huvudet behöver vila (och personbästa utan att ana det!)

Motivation till att träna - om att träna av rutin istället för av motivation och få bättre resultat

Så blir du starkare - om hur du kan bli starkare på nästa träningspass, och på träningspassen de kommande månaderna

Föregående
Föregående

Det går att förändra

Nästa
Nästa

Träna med kroppsvikt