Mål vs Varför

Reklam för egen verksamhet

Träningsmål i siffror

När vi pratar om träning är det väldigt lätt att det mest handlar om ett mål, och ett mål i siffror:

  • Ta 100 kg i marklyft

  • Gå ner 7 kg i vikt

  • Öka 4 kg i muskelmassa

  • Göra 5 chins

"Vi arbetar tillsammans mot dina mål" var tidigare min rubrik till PT-online och coaching. Mål är roliga. De är tydliga och mätbara och vi vet när vi klarat av dem och kan fira. Man kan strategiskt lägga upp sin träning och andra rutiner för att närma sig målet. 85. 95. 100! Och så är man där! Vad händer då? Slutar vi träna? Lyckas man fortsätta med samma hängivenhet? Eller byter man målet lite snabbt till 105 kg? (Kommer det att kännas lika motiverande som det första målet på 100 kg? Antagligen inte.)

Det är så stor risk att det tar slut där, när målet är nått. Att man är färdig. Inte minst är det lätt att tänkta så när det gäller ett viktmål. “Så, nu står det rätt siffror på vågen, nu är jag färdig och kan börja leva som vanligt”.

Man blir aldrig färdig

Men sanningen med träning och allt annat som gäller hälsa och välmående är ju att vi blir aldrig färdiga. Om vi stannar när målet är nått, ja, då dröjer det inte länge förrän det där målet är ogjort igen. Du kanske klarade 100 kg marklyft som 25-åring, men det påverkar dig inte väldigt mycket 20 år senare, och har du inte gjort marklyft på 20 år är det tveksamt om du klarar 100 kg idag. (Sen är inte 100 kg i marklyft någon definition på hälsa - men det kan vara ett bra mått på styrka för många.) Och har du gått ner 10 kg i vikt och numera ligger på en hälsosam vikt, så kommer du inte att vara kvar där länge om du går tillbaka till just de matvanor som gjorde att du vägde mer än du ville.

Personliga tränare kommunicerar ofta med sina kunder runt just målbilden - “varför vill du ha en PT - vad är det för mål du vill uppnå?” Det blir ett stort fokus på det mätbara målet för att kunna följa progressionen, se att kunden är på väg mot sitt mål och förhoppningsvis når det inom rimlig tid, och sen, ja… Vad kommer sen? Jag vill prata om ett längre perspektiv, och det är därför jag har justerat till “Vi arbetar tillsammans för ett starkt och hälsosamt liv”.

Jag säger inte att vi inte kommer att prata om mål - det ska vi absolut göra, för det är ofta det som faktiskt får oss att göra ändringar i livet, eller ta kontakt med en personlig tränare, kostrådgivare eller coach. Men jag vill att vi också pratar varför målet ser ut som det gör. Vad är det du faktiskt vill uppnå, och är det en verkligen en sån där tydlig punkt? Är det inte mer en lång linje? En lång linje med en livsstil som får oss att må bra.

Jag har haft 100 kg i marklyft som mål (och jobbade mot det under flera år) - och det är en otrolig tillfredsställelse att kunna checka av det någon gång om året på en stark dag. Men jag tränar ju inte bara för att kunna ta 100 kg i marklyft. Jag tränar ju för en massa andra saker, det som är mitt riktiga varför.

Mål OCH varför

Jag tror att en kombination av mål och varför är det bästa, och det som faktiskt kan skapa den där långsiktigt hållbara och hälsosamma livsstilen.

Ditt varför handlar om den stora bilden. Må bra, leva länge, känna sig stark, orka med sin vardag, hålla sig frisk, vara snygg. Och det är inte bara en sak som är vårt varför, vi är mer komplexa än så.

Dina mål hör ihop med ditt varför, och växlar betydligt oftare. Kanske är det att gå upp eller ner i vikt, men det kan också vara att lära sig träna med skivstång, ha god teknik i knäböj, skapa en ny rutin med 2 träningspass i veckan, eller klara 100 kg marklyft. Kanske ett mål du når på tre månader, kanske om tre år.

För det är en väldig tillfredsställelse att kunna checka av sitt mål, och faktiskt fira det. Men det är ännu skönare att fortsätta med sina vanor för att de stämmer med ens varför, att jobba mer målinriktat och prestationsinriktat under en period, och mindre under en annan. Har du mycket på nya jobbet är det kanske viktigare att hålla i träningsrutinen än att sätta personbästa i bicepscurl?

God hälsa är inte en slutdestination

Det finns ingen slutdestination med hälsan. Vi kan bara fortsätta med vanor och rutiner, för att skapa ett så bra och hälsosamt liv som möjligt. Vissa perioder går det enklare, och vissa perioder är det mer motstånd och man får inte till det riktigt som man vill. Det är då det gäller att hålla fast, för det kommer enklare perioder igen. Och har man haft en period där man prioriterat annat än sina hälsosamma val, ja, låt det vara så och gå tillbaka till det som får dig att må bra. UnderbaraClara skrev om just det på sin blogg, att komma tillbaka till sina hälsosamma vanor efter sommaren.

Träna med Stark by StinaP

Kanske har du redan klart ditt eller dina mål, och ditt eller dina varför och kan enkelt skriva det i anmälan. Kanske behöver de utvecklas i takt med att din hälsoresa utvecklas. Om du vill, kan vi gärna diskutera mål vs varför, antingen per mail eller genom en kostnadsfri konsultation. Jag ser fram emot att hjälpa dig med både mål och varför, med träning och mat, för en riktigt hälsosam höst!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig

Varför tränar du? Därför tränar jag - om att göra det enklare att gå till gymmet

Därför ska du styrketräna - om alla positiva effekter av styrketräning - fysiska och mentala

Att kunna träna - om förmånen och möjligheten att faktiskt kunna träna

Föregående
Föregående

Vad betyder det att vara stark?

Nästa
Nästa

6, 12 eller 24 veckor - vilken tidsperiod ska du välja?