Ät smart i jul

Reklam för egen verksamhet

Egentligen är jag väldigt tveksam till att skriva det här inlägget, för jag vill inte spä på tankarna om att man måste tänka på maten på ett särskilt sätt under julen. Men jag ser det så mycket runt mig (i min filterbubbla förstås) - om nyttigare julgodis, smarta strategier för att hantera julbordet och att ta en extra promenad.

Till vardags är jag helt på samma spår. Det finns så många goda varianter på fika och godis. Att äta "lagom mycket" på buffé är en konst som vi behöver lära oss till konferensen och kanske lite på semestern, och en extra promenad är aldrig fel, oavsett årstid och högtid.

Men…

Det är inte vad du äter mellan julafton och nyårsdagen som påverkar din hälsa - det är vad du gör mellan nyårsdagen och julafton. Om du under 1 eller 2 veckor inte har en balanserad mathållning och mer mat och fika än vanligt så kommer det inte att spela någon roll. Sen är det skillnad om du känner att du i stort sett aldrig har en balanserad mathållning; men då är det fortfarande maten i vardagen du ska arbeta med, inte maten på högtider som utgör en väldigt liten del av totalen.

Det är dessutom lätt att vi lurar oss själva.

Nyttigt julgodis

Det nyttiga julgodiset innehåller säkert goda grejer som dadlar och nötter, och är superbra, men fortfarande väldigt energirikt. Om du äter "nyttigt" julgodis eller "vanligt" julgodis den här veckan spelar kanske mindre roll. Välj det du tycker är godast, njut av det, men fortsätt inte småäta varenda kväll i januari - det är mängden och frekvensen som betyder något, inte hur det ser ut just under julveckan. Så bli inte lurad av att receptet innehåller nötter och dadlar istället för smör och socker, det är fortfarande fika.

Smarta val vid julbordet

De smarta tipsen för julbordet brukar vara att äta mer skinka och grönkål, och hoppa över rödbetssalladen med majonnäs och revbensspjällen. Men om du ÄLSKAR rödbetssallad och revbensspjäll - ät det! Ät den mat du tycker är god tills du är mätt. Gillar du inte julmat - ät det inte. Ät istället något som du tycker är riktigt gott och passar att fira med!

Om du äter för mycket julmat för att det är så gott, och du blir alldeles övermätt, så är det fortfarande bara en måltid. Av många hundra det kommande året. Droppa det dåliga samvetet och vad du borde och inte borde. Ät det du njuter av, och äg den känslan. Att jag skriver att du ska äta tills du blir mätt och inte övermätt handlar framförallt att man sällan känner sig pigg och glad efter överätandet, och under julen vill vi ju ändå vara så pigga och glada vi kan? Så luras inte att tro att det är just denna måltid som är viktigast att vara smart och strategisk vid; det är vad du äter till vardags som du ska ha smarta strategier för.

Ta en promenad

Ta en extra promenad. Finns ingen lureri där! En promenad är alltid skönt och bra, framförallt när man suttit inne en hel dag.

Äta smart i jul? Ät gott!

Så snälla, njut av julen. Om du har möjligheten att fira högtiderna med de du älskar och med god mat, ta vara på den.

Personlig träning och kostrådgivning

Vill du få mer hälsosamma vanor i vardagen, och njuta av en balanserad mathållning årets övriga 50 veckor, så hjälper jag dig gärna! Läs mer om PT-online och kostrådgivning, boka tid för ett gratis rådgivande samtal eller skicka in anmälan på en gång. Om du vill börja lite längre in i januari går det så klart hur bra som helst - jag är en flexibel coach!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Min syn på kostscheman - om varför du aldrig kommer att få ett kostchema med ris, broccoli och kyckling av mig

Ät mer protein! - om varför det är så viktigt att äta mycket protein

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om hur komplicerat vårt förhållande till mat har blivit och hur du kan göra det litet enklare igen

Föregående
Föregående

Träningsåret som gick och träningsåret som kommer

Nästa
Nästa

Snabb mat efter träning