Att skapa förändring

Reklam för egen verksamhet

Stina på ett snöklätt fjäll i Norge, med blicken i fjärran

Komma igång med träningen. Skaffa nya träningsrutiner. Bli starkare. Bli skadefri. Äta mer hälsosamt. Gå upp i vikt. Gå ner i vikt. Bli piggare. Inte äta så mycket socker och sött. Det är önskningar som många har, och de förutsätter en och samma sak - förändring. För att nå ett nytt mål, eller känna sig på ett nytt sätt, så behöver vi förändra på något. Vi kan inte få ett annat resultat om vi fortsätter göra som vi gör. Då krävs förändring - och vi har väldigt olika inställning till förändring och hur vi vill hantera den.

Nu pratar jag inte om förändringar som vi inte har bett om (sjukdom, dödsfall, uppbrott, arbetslöshet), utan om den förändring vi faktiskt vill ha. Eller ja, själva förändringsfasen är kanske inte det som lockar, utan det som kommer efteråt. När vi är den tränande personen. När vi äter god mat som ger näring och energi och som vi mår bra av. När vi känner att vi är i fas med kroppen. För att komma till det nya läget behöver vi gå igenom förändringsfasen, och den kan se väldigt olika ut.

Så innan du sätter igång, fundera lite på hur du fungerar i förändringsprocesser. Eller diskutera det tillsammans med din coach / personliga tränare / kostrådgivare, det vill säga mig!

Att bryta en vana

Förändringen handlar oftast om att bryta en vana. Antingen något vi gör (t ex småäter hela dagarna) eller något vi inte gör (tränar 3 dagar i veckan). Många gånger har vi kommit till vårt nuläge genom ett sluttande plan. Kanske du smååt med kylskåpsdörren öppen nån gång då och då och det spelar ju inte så stor roll - men plötsligt gör du det varje dag och jeansen börjar kännas tighta. Och du äter inte ens för att du är hungrig, utan för att du är uttråkad, trött, stressad, orolig, ja, vad det nu kan vara. Du har rört dig på ett sluttande plan och har knappt märkt hur du hamnat där!

Så när du ska förändra - vänder du långsamt tillbaka på det sluttande planet, eller kliver du bestämt av? Här är vi olika!

Är det svart eller vitt eller gråskala?

Fungerar det för dig att äta mindre godis, eller är det enklare att inte äta godis alls? För en del personer är det enkelt att öka eller minska något jämfört med dagsläget. För andra blir det bara kaos i hjärnan. Vad betyder mindre eller mer och hur mycket kan man tänja gränserna? För någon är det enklare att bara äta godis på fredagar men för en annan är det enklare att bestämma att det är en gång i veckan som gäller. För en tredje person är det enklare att inte äta godis alls i tre månader, för då vet hjärnan att det är off-limits just nu och slipper fundera på om det kanske är en godisdag idag. För andra leder ett sådant “förbud” till att man blir helt fixerad och inte kan sluta tänka på godis. För någon är det kanske bättre med flera steg - inget godis i tre månader och sen en gång i veckan. När du ska ändra dina vanor behöver du testa vad som passar dig!

Allt på en gång eller ett steg i taget?

Vill du gå all in och göra allt nytt på en gång; fyra nya träningsrutiner och tio nya sätt att äta på? Eller föredrar du att göra en förändring i taget; den här veckan är det ett träningspass och mer grönsaker till middag, och om två veckor två träningspass och matlådor? Många menar att det är enklare med en förändring i taget, och att det ger de verkligt långsiktiga förändringarna, medan andra blir helt tokiga av att det tar så lång tid att se resultat av sina ansträngningar och vill starta med en crash course för att se att förändring är möjligt.

Resten-av-livet eller tillfälligt projekt?

Drivs du av att känna att förändringen ska vara resten av livet, och vill smyga dig fram eller drivs du av att under en begränsad tid följa ett specifikt träningsupplägg och specifikt kostprogram? För en del - mig själv till exempel - fungerar projektidén bäst. När projekttiden är slut, efter kanske 1-3 månader, har vissa saker fastnat och blivit nya vanor, medan annat är skönt att slippa lägga mer tid på. Kanske finns ett väldigt tydligt mål i slutet av projektet - klara en viss vikt på gymmet, komma i en viss klänning, sänka sin vilopuls - men det är inte nödvändigt för alla. Många tycker det är enklare att hålla motivationen uppe när det är en begränsad tid, t ex att man köpt 6, 12 eller 24 veckor med en PT.

Den tidsbegränsade perioden kan hjälpa många genom förändringsfasen, men då behövs oftast en plan, eller ett nytt projekt, för tiden efter också. För går man tillbaka till precis samma som man gjorde innan, ja, då kommer man snart inte längre klara den där vikten, kunna ha den där klänningen eller behålla den låga vilopulsen. Är man en riktigt projektdriven person, ja, då har man ju sitt nästa projekt som direkt ersätter det förra.

Skapa en ny rutin eller komma tillbaka till en rutin?

Har vi haft en vana och rutin tidigare är det enklare att komma tillbaka till den, även om vi har glidit ur den just nu. Är du en träningsvan person med stort intresse för matlagning, men som av olika anledningar tappat rutinerna och fastnat i en annan vardag, så är det enklare att komma tillbaka till sina goda rutiner igen.

Har du aldrig haft de där goda rutinerna är det en större utmaning att skapa dem - men det går! Då kan det vara ännu viktigare att målen handlar om rutinen, inte om resultatet. Målet den första månaden är kanske helt enkelt att gå till gymmet tre dagar i veckan. Vad som händer på gymmet är mindre viktigt - det viktiga är att vara där. Det är viktigare att ha med sig matlåda till jobbet än att det är den ultimata fördelningen av näring och energi. I alla fall till en start - alla vill ju märka skillnaderna av förändringen.

Få hjälp att förändra - träna med mig

Det låter så enkelt, och vi vet så mycket. Träna si och så, ät si och så - och ändå är det så svårt att förändra! Men det finns sätt som underlättar din förändring, och det är att ta hjälp. Ge dig själv 6 eller 12 eller 24 veckor för ett förändringsprojekt - jag vågar nästan lova att det kommer att ge dig resultat. Kanske inte exakt de du drömmer om, men du kommer att ha förändrat dina vanor och rutiner. Låt mig hjälpa dig och heja på dig genom din förändringsresa. Läs mer om på vilka sätt jag kan hjälpa dig, ta kontakt för att diskutera mer och anmäl dig till din förändring. Idag är alltid bästa dagen att börja på nytt.

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Tappa träningsrutiner & tappa muskler - om att glida ur sina träningsrutiner för att livet händer, och om du verkligen tappar så mycket muskler av ett uppehåll

Nystart, nyår & att börja träna - om den bästa tiden att börja med nya vanor, och hur man lyckas med sina nyårslöften och andra förändringar

Ditt framtida jag - om hur du kan skapa förändring genom att hjälpa ditt framtida jag

Föregående
Föregående

Så fungerar PT-online med Stark by StinaP

Nästa
Nästa

Så gör du bättre marklyft