Ut på tur

Reklam för egen verksamhet

Stina tar ett stort kliv uppför i en skogig sluttning

För första gången på många år - kanske ändå sen skolan? - har jag ett riktigt påsklov. Jag är i Norge och fyller dagarna med tur på fjäll och vid hav, träning, god mat och tid med kjæresten.

Att gå på tur - eller vandra eller gå på hike - har blivit ett av mina stora intressen, men precis som styrketräningen är det något som jag upptäckt först i vuxen ålder. Hade något sagt till mig för 10 år sen att mina favoritsysselsättningar är styrketräning och vandring hade jag bara skakat på huvudet. Yeah right. Men när man testar nya saker finns en möjlighet att man verkligen kommer att tycka om det! Några av mina bästa semestrar har varit vandringssemestrar i Norge och Österrike, och denna påsk bjuder Vestlandet på strålande sol och massa fina turer.

Skillnaden på promenad och vandring

Jag tar en massa promenader i vardagen, men det går inte att jämföra med att gå på tur. En bra tur ska innehålla vacker natur, god matsäck och vara tillräckligt lång. Fyra till sex timmar, inklusive pauser, tycker jag är lagom. Det tar nämligen en stund för hjärnan och kroppen att anpassa sig efter aktiviteten. Den första halvtimme-timmen är ofta ganska tung, både i kroppen och mentalt. Det känns tungt i kroppen, och huvudet undrar hur man tänkte när man planerade en tur på flera timmar. Men efter en stund känns kroppen starkare och lättare. Den har kommit in i andning och tempo. Huvudet blir tystare och fokuserar mer på nuet. Oavsett om man går själv eller med sällskap är det skönt när det bara poppar upp tankar och samtalsämnen om högt och lågt.

Att gå på tur hemma i Skåne är inte så fysiskt utmanande; där är det platt och då blir det mer längden som styr utmaningen. Att gå på tur i Norge är betydligt mer fysiskt utmanande; det är inte platt, och här på Vestlandet är det ofta båda stenigt och blött. Jag tycker dessutom höjder och branta kanter är väldigt obehagligt, och det begränsar mig. I Österrike är det fortfarande höga höjder, men mer tillrättalagt och enklare för en lyx-vandrare som mig. Jag vill hålla ett tempo som ger lite flås, men som inte kräver all min uppmärksamhet så att jag kan njuta av omgivningarna.

Mina fem bästa tips för en bra tur

  • Ha rätt kläder och framförallt rätt skor. För dagsvandringar utan tung packning behövs inte tunga vandringskängor, utan det räcker med lättare vandringsskor. Se till att sulan har bra grepp och att de är vattenavvisande (det har jag lärt mig den blöta vägen). Dubbla strumpor gör att du slipper skoskav. Jag går alltid i tights eller cykelbyxor, men har jag korta shorts har jag knästrumpor för att slippa riva sönder vaderna och eller få fästingar. Flera lager klädsel för att ta av och på är också bra, det är jobbigt både att svettas eller frysa. (Klädsel på tur skulle kunna vara ett eget inlägg!)

  • Ha med dig god mat! Ta en paus och ät innan du blir hungrig så blir turen lättare. Massa småsaker är det bästa: pannkakor, ost, nötter, skinka/korv, choklad, frukt och bär, yoghurt, bröd, kaka - mat med både näring och energi och som är lätt att stoppa i sig. Gott om vatten förstås.

  • Ha en plan för turen och marginal med tiden. Använd en bra app och ladda ner kartan offline. Utmana dig lite, men inte för mycket. Gör inte dumma val som riskerar din säkerhet. Som man säger i Norge; det är ingen skam att vända / Ingen skam å snu.

  • Välj en dag med bra väder. Det är faktiskt skittråkigt att gå i regn och dimma. Är man på vandringssemester har man kanske inte så mycket val, men de få dagar det varit regn i Österrike har jag helt enkelt stannat på hotellet, vandringssemester eller ej. Ha koll på vädret, på fjället kan det vända snabbt.

  • Var inte rädd för att vandra själv någon gång ibland. Utan poddar eller musik och bara med dig själv. Det blir som en lång meditation och är riktigt härligt. (Musiken kan man spara till sista fyrtiofem minuterna som kan vara jobbiga efter flera timmar till fots!)

Jag vandrar för njutning. Det sker något alldeles speciellt när kroppen får vara aktiv i vackra miljöer. Tiden går snabbt och långsamt på samma gång, och hjärnan får en paus från vardagslivet. Jag föredrar turer vid hav eller på fjäll där himlen blir så där stor; även om en bokskog på försommaren är bland det finaste som finns. Jag vill ha öppna landskap som ger stor frihetskänsla. Jag ser ingen poäng i att röra mig så snabbt att jag inte hinner se var jag är, eller att inte ta tillräckligt med pauser för att komma fram snabbare. Det är på riktigt vägen som är målet.

Styrketräning gör turen roligare

Styrketräningen har gjort stor skillnad för mitt turgående. När jag började vandra mer utmanande turer kunde det kännas som att jag blivit överkörd av en ångvält, men så är det inte längre. Bättre kondition hjälper absolut, men det gör i allra högsta grad styrketräningen också. Starka ben, rumpa, baksida och core gör det så mycket enklare att gå uppåt och långt, och att inte få ont i kroppen dagen efter. Jag kan känna mig lite sliten eller mör efter en lång eller utmanande hike, men jag har inte ont.

Vandring som träning

Vandring är en strålande träningsform i sig själv - du tränar både styrka och kondition utan att du tänker på det. Så fort det blir lite varierad terräng blir det mer konditionsträning än bara en platt asfaltyta, och som dessutom tränar musklerna i framförallt ben och core och ger ett starkare skelett. Om du samlar steg kommer du att vara förundrad över hur lång tid det tar att komma upp i 10 000 steg, och hur snabbt det sen går att avsluta dagen på 30 000 steg.

Träna med Stark by StinaP

Vill du också njuta av att vara stark på dina vandringar i sommar? Börja styrketräna nu, eller utveckla träningen, tillsammans med mig. Anmäl dig, boka en kostnadsfri konsultation eller kontakta mig. Jag ser fram emot att hjälpa dig till längre och mer utmanande vandringar!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Därför ska du styrketräna - om styrketräning som inte bara ger dig snygga och starka muskler, längre liv och bättre mental hälsa. Du får dessutom ut mer av din tur!

Hur många steg om dagen? - om hur många steg om dagen som är bra för din hälsa och varför du inte ska stirra dig blind på stegräknaren

Mål vs varför - om hälsa på lång sikt, om målet som får dig till gymmet idag och om ditt varför som får dig att göra kloka val i längden

Föregående
Föregående

Vad får du när du betalar en personlig tränare och kostrådgivare?

Nästa
Nästa

Så gör du marklyft