Kostrådgivning utan kostschema - hur fungerar det?

Reklam för egen verksamhet

Hur fungerar det med kostrådgivning online när du inte får ett traditionellt kostschema? Det är fråga jag får ibland och den är svårt att ge ett kort svar på - för det beror på!

Det beror på vad du vill ha hjälp med. Vill du få bättre energi till din träning? Vill du förändra din vikt? Vill du göra mer hälsosamma val? Vill du få ett mer avslappnat förhållande till mat, och komma ifrån ett känslomässigt ätande? Vad du vill uppnå är en viktig del, men den andra är hur du äter och ser på mat idag. Dessa två delar; det du vill uppnå tillsammans med dina matvanor idag, är det jag utgår från i kostrådgivningen, och därför kan jag inte säga exakt hur det kommer att fungera för just dig.

Mat för livet

Jag vill mycket hellre använda begreppet mat än kost. Kost låter för mig väldigt kliniskt, och som att det bara handlar om kalorier och näring. Mat är absolut både näring och energi, men det är också glädje och njutning och en del av vår kultur och vardag.

Samtidigt har många problem med maten idag. Det kan handla om en alltför snäv och restriktiv syn på mat som i värsta fall leder till ätstörningar, eller det motsatta; med övervikt och fetma som ökar risken för en mängd sjukdomar, inklusive hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och olika cancerformer. Och det finns mycket på skalan däremellan, där man lägger för mycket energi och tankar på vad man ska äta, hur man ska äta, borde man äta eller ta en promenad och vad är egentligen nyttigt. Det är inte lätt med mat - och det kan bli ett problem för vi måste alla äta.

Vad kan en kostrådgivare hjälpa till med?

En kostrådgivare kan ge dig ökad kunskap och förståelse hur mat påverkar dig, både fysiskt och mentalt. Genom kostrådgivning kan du identifiera dina vanor och förstå dina behov, så att du lättare kan skapa och behålla hälsosamma vanor på lång sikt.

Att ta hjälp med maten behöver verkligen inte bara handla om viktnedgång! Det kan lika gärna handla om att få mer energi i vardagen, bättre resultat av din träning eller få ett mer avslappnat förhållande till mat.

Kostrådgivning idag har tyvärr mycket fokus på kostscheman som du ska följa X antal veckor, och inte så värst mycket mer. Det är tveksamt hur mycket det kommer att hjälpa dig.

Hur fungerar kostrådgivning online med Stark by StinaP?

Det börjar med att du tar kontakt! Du kan skicka ett meddelande, boka tid för videomöte (självklart gratis och utan att du binder dig till någonting) eller anmäla dig till coaching. Jag vill lära känna dig, så du får berätta varför du tar kontakt, vad du vill ha hjälp med och vad du har för mål med kostrådgivning.

Den första veckan får du göra en matdagbok, där du tar ett foto av allt du äter, och ger en kommentar om du känner dig: hungrig, sugen, trött, glad, pigg, ledsen, stressad, nöjd eller vad det nu kan göra. Matdagboken hjälper mig att förstå dina matvanor idag: vad äter du och hur mycket, när äter du, och hur mår du av det du äter? På vårt första coachingsamtal går vi igenom din matdagbok, och med det som grund tar jag fram ett personligt matprogram till dig.

Ditt matprogram är utformat utifrån vad du behöver hjälp med: kanske är det praktiska tips för att få ihop vardagen, kanske är det kunskap om näring och energi utifrån dina behov och mål, kanske är det strategier för att maten ska ta lagom mycket plats i ditt liv. Antagligen är det en blandning.

Varannan vecka har vi djupare coachingsamtal över video och följer upp hur det går för dig. Hur mår du, hur har programmet fungerat, behöver du ett uppdaterat program, rör du dig i den riktning du vill?

Siffror, till exempel beräkning av mängden protein, fett och kolhydrater och det totala energiintaget under en dag ("räkna kalorier") kan vara ett användbart redskap när man vill förändra hur man äter. Det är däremot inte där jag vill börja, utan det kan komma längre fram när andra vanor och rutiner har kommit på plats.

Vad är skillnaden mellan ett matprogram och kostschema?

När du får ett matprogram av mig innehåller det tips, råd, kunskap och strategier för det du vill uppnå, med utgångspunkt i var du befinner dig idag. Det betyder att inget matprogram är det andra likt, men det kan ta upp ämnen som:

  • Matval; om näringsinnehåll och kvalitet på maten

  • Energibehov; hur ofta och hur mycket

  • Mängden mat, för energi och träning, viktuppgång eller viktnedgång

  • Varför du äter; är du trött, stressad, orolig eller faktiskt hungrig? Hur mår du före, under och efter?

  • Rutiner: planering, matlådor, budget

  • Det kommer aldrig att stå att du ska äta kyckling och broccoli; istället kommer du att få kunskapen att göra rätt matval för dig. Om det sedan är kyckling och broccoli för att du tycker det är gott och du mår bra av det, absolut.

För en del kunder kommer vi långt utan att arbeta alltför detaljerat med siffror. För andra kan det bli aktuellt att under en begränsad tid arbeta med våg och en app för att lära sig nya mönster.

Ett kostschema innehåller oftast en beskrivning av vad du ska äta och hur mycket. Det kan vara konkreta recept för frukost, lunch, middag och mellanmål, eller mer förslag till mat och ingredienser. De beskriver nästan alltid maten utifrån siffror, antingen antalet gram protein, fett och kolhydrater, eller mängden kalorier. I kostschemat brukar det också finnas mer generella tips och råd som är mer eller mindre individuellt utformade.

Anledningen till att jag inte arbetar med traditionella kostscheman är att jag inte riktigt ser poängen med det.

  • Antingen blir det ett väldigt exakt och specifikt schema, där det står i gram hur mycket du ska äta av varje råvara. Förutom att det tar tid och är omständligt att väga allt du äter och att jag ska bestämma all din mat, kan det skapa en ohälsosam och begränsande syn på mat. Om det är för mycket fokus på siffror är det lätt att bli lite “besatt” av dem, och det är inte hållbart i längden.

  • Eller så blir det alltför generellt, i stil med tallriksmodellen. Den typen av generella scheman kan du hitta i mängder, gratis på nätet.

  • I båda fallen är kostschemat formulerat utifrån vad kostrådgivaren tycker att du ska äta, och inte utifrån dig.

Vilken mat rekommenderar jag?

Matens kvalitet och näringsinnehåll är det viktiga - och att den är god. Jag förespråkar mat lagad från grunden på riktiga råvaror. Utgångspunkten är att äta sig mätt av riktig mat, vid riktiga måltider, och att äta god mat. Om du äter mat som du inte tycker om, utan för att det är "nyttigt" är det mycket troligare att du står och rotar efter något gott i skafferiet för att tillfredsställa behovet. Att laga god mat från grunden måste inte ta lång tid eller vara komplicerat - om du inte vill det!

Ultraprocessad mat eller matvaror med mängder av tillsatser ser jag som enstaka undantag och inget att basera sin mathållning på. Till den kategorin räknar jag de flesta lättprodukter där man tagit bort fettet och ersatt med olika tillsatser. Om man behöver begränsa sin energimängd är det bättre att välja en annan matvara som naturligt innehåller mindre energi.

Jag kommer inte att föreslå keto, periodisk fasta, paleo, vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt eller någon annan specifik diet. Däremot kan det finnas inslag av allt det där i matprogrammet; beroende på vad du vill uppnå, hur du mår och vad du är nyfiken på.

Kostrådgivning med mig som coach passar dig som

  • Behöver hjälp och stöd att göra en förändring

  • Vill få mer kunskap om mat, och hur mat påverkar dig

  • Tycker att mat är mer än bara siffror, kalorier och beräkningar

  • Vill ha verkligt personligt och individuellt stöd, helt anpassat efter var du befinner dig idag

  • Vill skapa långsiktig hållbara vanor och rutiner

Obs! Jag är kostrådgivare och inte dietist (en dietist har en 3-årig utbildning och är legitimerad av Socialstyrelsen). Vid allvarliga problem och sjukdomar ska du alltid vända dig till sjukvården. Jag kan heller inte arbeta med kunder som har en pågående ätstörning såsom anorexi, bulimi eller ortorexi, utan hänvisar till en specialist som kan hjälpa dig.

Vill du skapa nya hälsosamma matvanor?

Då vill jag bli din coach! Läs mer om personlig träning, kostrådgivning och online coaching. Boka gärna ett första rådgivande samtal med mig - det är gratis och du binder dig inte till någonting. Du kan också kontakta mig med dina frågor och funderingar, eller anmäla dig direkt så kontaktar jag dig för fortsättningen. Jag ser fram emot att guida, peppa och hjälpa dig i din förändring!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Det går att förändra - om att kunna sänka sin biologiska ålder på bara några veckor med nya hälsosamma vanor

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om varför mat är så svårt och hur du kan göra det enklare

Du är inte en före- och efterbild - om varför vi inte kan mäta hälsa och mående utifrån en bild

Föregående
Föregående

Om träningen blivit tråkig

Nästa
Nästa

Vad är det bästa hälsotipset? Det beror på