Om träningen blivit tråkig

Reklam för egen verksamhet

I förra veckan beskrev Underbara Clara hur hon lunkar på med sin träning. "Hälsoresan 2024 är inte så kul och energisk. Mer klok, förståndig och tråkig. Helt i sin ordning med andra ord."

Det viktiga är så klart att Clara själv är nöjd, och hon skriver att det är helt i sin ordning. I perioder kan det vara ganska skönt att bara låta träningen lunka på, framförallt om man har andra projekt som kräver energi. Om träningen rullar på, även om den är lite småtråkig, och du tycker det är ok; fint. Det som funkar, funkar.

Men själv blev jag lite deppig av det där inlägget. Dels för att jag tänker att "Hälsoresan 2024" är ganska mycket "Livet 2024". Vår träning, mat, rörelse, återhämtning är en så stor del av vår vardag att jag tycker det förtjänar att beskrivas med ett annat ord än tråkig. För mig är det att beskriva livet som tråkigt, och jag vill använda helt andra ord när jag beskriver mitt liv!

Har träningen blivit tråkig?

Om du tycker träning är tråkigt finns en överhängande risk att du slutar träna. Du orkar harva på ett tag, men sen är det troligt att andra, roligare aktiviteter tar över. Om du ersätter en träningsform med en annan som lockar mer, är det så klart inga problem - så länge du får till den träning som kroppen och huvudet behöver.

Men även om du fortsätter träna, trots tråkigheten, så är det mycket möjligt att det blir lite mellanmjölksträning. Det vill säga, du går till gymmet, lyfter upp några vikter, drar i några kablar, och går sedan hem. Du har rört på dig och det är jättebra och viktigt, men det har inte blivit träning. Träning är lite tungt och lite obekvämt, eftersom det är vad som krävs för att utvecklas: bli starkare, bygga muskelmassa eller förbättra tekniken.

Jag säger inte att du ska pusha dig till ditt yttersta i varenda övning på varenda träningspass, absolut inte. Men om du vill bli starkare och få mer muskelmassa behöver du ta i. Då funkar det inte att bara lyfta upp vikten och sätta ner den igen. Det är lätt att hamna i en ond spiral: du lyfter vikter snarare än att träna med vikter, du slutar märka resultat, det blir tråkigt. När det är tråkigt tar du inte i, och resultaten kommer fortfarande inte. Tre pass i veckan blir till två och till ett och efter en förkylning går du faktiskt inte dit alls.

Förändra din träning

När du är på väg till gymmet nästa; fundera på varför det har blivit tråkigt. Är det för lite variation, med samma övningar och träningspass varje gång? Saknar du ett specifikt mål eller känner du dig inte utmanad längre? Är du trött på miljön runt dig, eller sällskapet? När du vet varför är det lättare att förändra.

Sju tips för att göra träningen rolig igen

  • Ge dig själv ett nytt mål. Det måste inte vara ett stort, som att öka ditt personbästa med 20 kilo. Det kan vara att i varje övning öka vikten eller antalet repetitioner eller att lära dig en helt ny övning som kräver tekniskt fokus (chins, pistol squats eller olympiska lyft?). Att göra en repetition till, eller lägga på 1 kilo till kan räcka som utmaning.

  • Fokusera på din träning och ta i. Är dina vikter verkligen så tunga, eller dina reps så många, att du bara skulle klara av 2-3 stycken repetitioner till med god teknik? Om du tycker träningen blivit tråkig är det möjligt att du inte utmanar dig själv tillräckligt. Öka vikten, öka antalet repetitioner, sätt en timer för dina pauser, och fokusera på det du gör. Du får både bättre resultat och är för upptagen för att känna att det är tråkigt.

  • Byt träningsprogram och övningar. Även om det finns en rad övningar som är otroligt bra i träningsprogrammet, vecka efter vecka, är det bättre att ta en paus från dem än att sluta träna helt. Testa ett nytt program i 6 veckor med övningar du aldrig brukar göra! Eller byt upplägg - är du van vid att alltid göra 8 till 10 repetitioner, byt ut det till 3-5 för att träna mera styrka, eller 12-14 för mer muskeltillväxt.

  • Byt gym. Kanske blir det lite besvärligt med logistiken, men kanske inte. Att ha gymmet nära hemmet eller nära jobbet brukar vara enklast, men om en ny miljö kan ge dig ny energi så kanske det är värt en liten omväg? Om du tränar hemma är det kanske dags att börja på gym och få en massa nya redskap att jobba med, och dessutom i en social miljö?

  • Träna med en vän eller i grupp. Även om det ibland kan vara svårt att anpassa ett gruppträningspass till dina behov, kan det också innebära massa variation och gemenskap, så varför inte testa? Och även om du tränar med en vän i gymmet så måste ni inte göra exakt samma övningar. Det räcker långt att stå vid sidan av varandra bland skivstänger eller hantlar och träna det program ni själva vill, och samtidigt kunna peppa varandra och småprata i pauserna.

  • Skapa ett belöningssystem. Är det bastu efter onsdagsträningen eller massage efter 12 träningspass? Är det nya träningskläder, en ny träningsgadget eller 10 minuters mindfulness på en bänk i parken efter träningen? Ditt favoritmellanmål som du bara äter före/efter träning? Fundera ut vad som kan öka din motivation, och minska träningstristessen.

  • Lär dig mer. Genom att grotta ner dig i instruktioner om knäböj på YouTube, anmäla dig till en träningshelg eller anlita en personlig tränare så kommer du få ny kunskap och nya idéer. Det kommer att öka din motivation, förbättra din träning, och inte minst: göra träningen rolig igen.

En personlig tränare gör träningen roligare

Oavsett om du vill lära dig nytt, få nya idéer och inspiration eller hjälp att uppnå ett stort mål, kan några månader med en personlig tränare ge dig träningsglädjen tillbaka. Du slipper själv komma på vad du ska träna, och får enkelt nya övningar, ny kunskap och en massa pepp. En PT kommer att utmana dig, så att du utvecklas, blir starkare och får mer muskler.

Jag vill gärna bli din PT-online! Läs mer om hur coaching inom träning och kostrådgivning fungerar, boka tid för ett gratis rådgivande samtal eller skicka ett meddelande med dina frågor och funderingar. Du kan också anmäla dig direkt! Jag ser fram emot att snart höra av dig!

Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Våga ta i på gymmet - om att träna med rätt vikt för bäst resultat, och att det antagligen är tyngre än du tror

Förändring på 6 veckor - om vilken skillnad ett nytt fokus kan ge din träning

Träning ska ge dig energi - om att hitta en bra träningsform för dig, och att hitta din intention med träningen

Föregående
Föregående

Så mycket behöver du träna

Nästa
Nästa

Kostrådgivning utan kostschema - hur fungerar det?