Öka din livskvalitet (och förbättra folkhälsan)
Reklam för egen verksamhet
70 miljarder kronor om året. Det är vad svenskarnas ohälsosamma livsstil kostar enligt beräkningar som SvD skriver om. Rökning, övervikt, fetma, stillasittande och alkoholkonsumtion är de vanligaste faktorerna för ohälsa. Det förebyggandet hälsoarbetet står för några få procent av de offentliga sjukvårdsbudgeterna, men kostar alltså desto mer för samhället.
Visst finns det generella råd till befolkningen: rör på dig och ät hälsosamt. Men de råden har ju inte gett så bra resultat. Alla vet om det, men färre och färre klarar av att översätta råden till det egna livet. Hur ska JAG röra mig, vad ska JAG äta för mat? Vad ska jag faktiskt göra på gymmet, i parken eller i mataffären?
För att vända den negativa hälsotrenden behöver vi skapa ett samhälle som ger förutsättningar för god hälsa. Det behöver vara lättare att välja hälsosamt än ohälsosamt, oavsett om det handlar om mat, aktiva resor, träning eller återhämtning. De hälsosamma valen tar faktiskt mer tid än de ohälsosamma, så samhället behöver underlätta för individen att få livspusslet att gå ihop. Men många personer behöver också hjälp med att göra hälsosamma val utifrån sina förutsättningar.
Sjukvårdens och samhällets roll
Vi kan inte vänta på att en person ska bli en patient som sitter där i väntrummet med hjärtsjukdom och typ-2-diabetes. Det är ett onödigt lidande för den enskilda personen, och en längre väg tillbaka, men det är också då det blir en samhällskostnad. Sjukvården är oerhört kompetent på skador och sjukdomar, så låt det vara vårdens uppdrag. Vården är dessutom redan hårt belastad, och intresset för att arbeta förebyggande med livsstilsfrågor låter i artikeln som begränsat. Låt istället det proaktiva arbetet för individen vara en uppgift för personliga tränare, kostrådgivare och coacher.
Friskvårdsbidrag och friskvårdstimmar borde användas till det som faktiskt bidrar till ökad hälsa, som styrketräning och kostrådgivning, och inte till sportfiske eller liftkort. Fler arbetsgivare borde erbjuda PT-timmar och kostrådgivning. Och jag pratar inte om en timmes gruppträning på onsdag lunch, utan om individuell coaching som kan faktiskt kan möjliggöra livsstilsförändringar hos individen.
Personlig träning och kostrådgivning borde inte vara lyxkonsumtion för den lilla skaran. Det borde vara tillgängligt för alla, och behöver vara förebyggande, innan symptomen och sjukdomarna kommer. Och vi behöver faktiskt prata mindre om att förebygga sjukdom - för hur kul är det budskapet? - och mer om att öka livskvaliteten. Bli gladare, piggare, friskare och starkare!
Samtidigt går det inte att förändra vanor hos en person som inte vill förändras. Det är inte möjligt att tvinga någon till att träna eller äta hälsosam mat. Det är alltid ett personligt val. Men jag tror att fler vill leva hälsosamt, men saknar verktygen för att kunna göra det.
Mitt mål som personlig tränare
Som personlig tränare och kostrådgivare är mitt mål att min kund inte ska behöva mig längre. Kunden får allmän kunskap om en hälsosam livsstil men framförallt de individuella verktygen för ett långt, friskt och hälsosamt liv. Mina kunder får lära sig träna styrka och kondition på ett sätt som fungerar i vardagen, och som är personligt anpassat för dem. Med utgångspunkt i hur kunden äter idag gör vi ändringar i kosten som är möjliga att hålla en livstid; det handlar inte om kostscheman med kyckling, ris och broccoli! Att göra en livsstilsändring tar från ett par månader upp till ett år, beroende på kundens utgångsläge, men det är en investering som ger avkastning till både individen och samhället. Jag önskar att fler ska kunna få den möjligheten.
Personlig träning och kostrådgivning
Läs mer om hur coaching och PT-online fungerar, eller boka tid för ett förutsättningslöst och kostnadsfritt första samtal. Du kan också anmäla dig direkt, eller ta kontakt med dina frågor. Jag ser fram emot att hjälpa dig med din förändringsresa!
Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:
Vad är det bästa hälsotipset? Det beror på - om att det inte finns några universella hälsotips som funkar för alla och att lära sig vad som funkar för just dig
Så mycket behöver du träna - om hur mycket - eller lite - du behöver träna för att få alla hälsovinsterna
Kostrådgivning utan kostschema - hur funkar det? - om skräddarsydd kostrådgivning som ger dig verktyg att äta hälsosamt resten av livet