Kärlek till matlådan
Reklam för egen verksamhet
Det här inlägget tänkte jag ägna åt matlådan. Det finns inget bättre sätt att äta god, billig och hälsosam lunch, än att ta med sig maten i en låda hemifrån. Det finns absolut ställen där du kan köpa god och hälsosam mat, men det blir sällan billigt. Och är det billigt är det sällan hälsosamt. Att ha matlådan som sin vana och utelunchen som lyx och undantag är därför ett klokt val för hälsan på lång sikt.
Det kan så klart finnas begränsade möjligheter där du jobbar eller pluggar, men det är otroligt vanligt att svenska arbetsplatser har microvågsugnar (och jag tror det är ganska unikt för oss) - så se till att använda dom!
Två sätt att få till en matlåda
Det finns två tillvägagångssätt för att göra matlådor: att repetera middagsmaten eller göra en separat food-prep en dag som passar. Jag brukar variera beroende på vad jag ska äta och hur veckan ser ut - helt enkelt för vad som är smidigast. (För ja, jag planerar alltid maten. Att veta vad som ska ätas när, och att allt finns hemma för att laga det, sparar oceaner av tid och energi.)
Om du vill repetera middagsmaten lagar du helt enkelt fler fler portioner än du behöver. Lagar du middag till en familj på fyra personer, laga sex portioner så blir det varsin lunchlåda till de vuxna. Behövs inte lunchlådan dagen efter så står den fint några dagar i kylen, eller stoppa den i frysen till de dagarna du inte får till själva matlagandet.
Om du vill ha större variation, eller har svårt att laga fler portioner, så gör du en riktad insats någon gång under veckan, och food-preppar luncherna. Det kan gå på mindre än en timme, och görs med fördel efter att du ätit. Då slipper du vara hungrig när du lagar mat som ska direkt ner i matlådor.
Recept på snabbaste matlådan
Behöver du göra en snabb meal-prep för att veckan ska fungera? Här är mitt snabbaste sätt att lösa det:
Sätt igång en gryta och koka ris, quinoa, linser eller vad du föredrar
Hacka upp grönsaker. De kan vara råa, eller så sätter du in dem på en plåt i ugnen
Tillaga ditt protein; kött, fågel, fisk, ost, tofu eller vad du föredrar (se bara till att det blir runt 25-30 gram protein per portion)
Rör ihop en sås
Lägg allt i lådor - antingen en låda per måltid, eller som jag gjort på bilden, varje ingrediens i sin egen låda, och så läggs de samman i matlådan dag för dag.
Klart på mindre än en timme!
Inte bara lunch
Jag har inte bara med mig lunchen till jobbet, jag har med mig mellanmålet till eftermiddagen också. Oftast en burk med kvarg (eller keso eller yoghurt) och en burk med granola (eller nötter och fröer). Det håller mig pigg de sista timmarna och gör mig redo att träna efter jobbet. För den som behöver ett mellanmål på förmiddagen - eller vill ta med hela frukosten - är det bara att ta med ännu fler lådor. Fler matlådor vinner!
Tips för matlådan
Se till att ha tillräckligt mycket matlådor i olika storlekar. Jag föredrar glas som kan värmas i micron och är lätta att få rena, och så kompletterar jag med mindre burkar i glas eller plast för såser och tillbehör som inte ska värmas.
Fall inte för frestelsen att lägga allt i samma låda - du vinner otroligt i smak på att ha de kalla tillbehören i egna lådor.
I stort sett all mat fungerar att värma upp igen (förutom kokt potatis). Tänk på att inte värma maten så länge att den börjar tillagas igen, för då finns det risk för torr kyckling och överkokt broccoli.
Matlådan fungerar precis lika bra om du har hemmakontor. Lunchen är klar på några minuter och du har gott om tid för en lunchpromenad efter att du har ätit.
Tillagad mat håller generellt längre än du tror, så länge den förvaras kallt och du inte äter direkt ur lådan (och sen ställer in den i kylen igen). Min erfarenhet är att det mesta klarar sig fem-sex dagar. Lukta och smaka!
Motivation till matlådan
Enligt en undersökning vill 25% ha med sig matlåda oftare än idag, och dålig planering är det starkaste skälet till att man inte har med sig en matlåda. Det här blogginlägget har förhoppningsvis gjort planeringen lite enklare, så vad kan mer behövas för dina matlådor?
Det blir billigare än att köpa lunch ute (om du inte har hummer och oxfilé i dina matlådor förstås)
Det blir i de allra flesta fall mer hälsosamt (om du inte köper ultraprocessad mat och lägger i matlådan)
Det blir gott (om du inte är en total katastrof i köket, men det tror jag du snabbt kan lära bort)
Jag är säker på att ditt framtida jag kommer att tacka dig, på kort och på lång sikt. Både när du sitter där på lunchen imorgon med en god och näringsrik matlåda och månader och år framåt för att du prioriterat hälsosam och riktig mat!
Vill du få personliga råd om vad som passar i din matlåda?
Jag jobbar med träning och mat som en helhet, oberoende av vilket av mina coachingpaket som du väljer. Som din PT och kostrådgivare får du skräddarsydda program som fungerar där du är i livet just nu. Väldigt ofta råder jag dig att börja ta med matlådor till lunchen!
Läs mer om hur PT-online fungerar, jämför de olika coachingpaketen, boka tid för ett gratis rådgivande samtal eller anmäl dig direkt. Har du frågor kan du alltid skicka meddelande eller mail. Jag ser fram emot att höra av dig!
Tre blogginlägg som jag tror kan intressera dig:
Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om hur svårt det är att navigera kring mat och vad du ska äta och hur du kan göra det lättare
Ditt framtida jag - om att förenkla livet för ditt framtida jag
Grönsaker på en plåt - om hur du enkelt får goda grönsaker på tallriken