Ät medvetet - hitta balansen mellan njutning och hälsa

Reklam för egen verksamhet

Du står i köket och funderar. En kaka till? Det vore gott – men hur kommer du känna dig efteråt? Är det värt det?

Är det värt det? är frågan som hjälper mig att göra matval som jag mår bra av, både i stunden och i långa loppet. Låt mig förklara:

Jag älskar kakor, choklad och glass (även om jag är ganska picky med vilka kakor, vilken choklad och vilken glass). Jag skulle lätt kunna äta det flera gånger om dagen för att det är SÅ gott. Bakar jag en kaka och den står på köksbänken så kommer den att vara försvunnen inom några få dagar.

Men. Äter jag för mycket söta saker mår jag inte bra; jag blir trött, seg, dålig i magen och ändå sugen på mer, och det suget tar energi. Även om vikten inte förändras av ett par dagar med mycket sött känner jag mig tung i kroppen. Jag tappar helt enkelt den känsla jag strävar efter; att känna mig stark, lätt och med hög energi.

För mig handlar det om att hitta balansen mellan hur mycket goda sötsaker jag kan äta samtidigt som jag känner stark och lätt, och utan att få det där suget efter mer, mer, mer:

  • När jag äter mycket grönsaker och protein får jag en stabil grund som håller mig mätt och belåten och inte sätter igång suget.

  • Jag kan äta en bit mörk choklad efter lunch och middag varenda dag; det gör mig glad och nöjd på alla plan.

  • När jag är på vandringsresa och går 1-2 mil om dagen kan jag äta nästan vad som helst och ändå må bra.

  • Till vardags kan jag fika eller äta efterrätt 2-3 gånger i veckan och ändå må som jag vill.

Oftare än så mår jag inte bra av, och eftersom vissa delar av mig skulle kunna fika 3 gånger om dagen så vill jag begränsa mig. Plus, poängen med en sweet treat är ju att jag vill njuta och må bra - och om jag inte gör det i långa loppet, vad är poängen? Så när tanken dyker upp mm, hade varit gott med en kaka i eftermiddag så frågar en annan del av mig är det värt det?

Ibland är svaret nja, i helgen ska jag på både kalas och utflykt och på fredag vill jag nog fira in helgen. Nej. då blir det inte idag. (Sen är det inte säkert det blir en fredagskaka iaf; det beror på om det är värt det då.)

Och ibland är svaret jaa, det blir gott!

Och ibland blir det inte så gott som jag tänkt mig. Då noterar jag att nej, det var inte värt det och tar det med till andra gånger.

Det är alltid vänliga röster när jag resonerar. De är aldrig hårda, dömande eller skuldbeläggande. De kan höja lite på ögonbrynen och säga told you so ifall jag tyckt det varit värt det ganska många gånger en vecka, och det sen faktiskt inte är det längre. Men vi är på samma sida och med samma mål: att må bra och njuta av goda saker.

Det här låter kanske helt knäppt för dig. Men för mig och många av mina kostkunder är den (vänliga!) frågan om är det värt det ett bra verktyg för att hitta balansen mellan njutning och att nå sina mål, mellan hälsosam mat och treats.

Välj dina njutningar och välj det som är värt det

Oavsett om det handlar om att skapa bättre balans eller att göra stora förändringar kring vad du äter, så handlar det om att göra rätt val för dig.

De har min favoritglass idag. Det är definitivt värt det! eller De har min favoritglass idag. Men… Det hänger inte ihop med mitt mål. Och på fredag ska jag på middag och på söndag är det tårtkalas. Den där glassen kommer tillbaka en annan vecka. Det är inte värt det idag.

Båda tankegångarna leder till rätt val, för det är medvetna val utifrån vad som är viktigt och värt det för dig.

  • Börja med att stanna upp några sekunder eller minuter så att du hinner göra ett medvetet val

  • Tänk efter vad du mår bra av på riktigt; både här och nu när du äter det, och hur du kommer att känna dig efteråt

  • Vad som är njutbart och viktigt förändrar sig

  • Njut av dina val istället för att slentrianmässigt äta en halv chokladkaka utan att ens känna smaken

  • Om du har långsiktiga mål, ha dem lättillgängligt i hjärnan så att du inte dras med i gamla vanor eller sociala situationer och sen ångrar dig och blir besviken på dig själv efteråt. Jämför njutningen av glassen nu med njutningen av att komma närmare ditt mål och se vad som är mest viktigt och värt det idag.

Gör jag rätt val själv alla gånger? Nej. Och det är helt okej för mig. Det kommer snart nya tillfällen att välja annorlunda.

Begränsningar kan vara bra

Oftast ses begränsningar i vad vi äter som något negativt. Om någon säger nej tack till en kanelbulle på jobbet, och kanske behöver förklara att den inte mår bra av gluten / socker / hellre äter chips ikväll så är det lätt att få reaktionen men åh, man ska kunna äta lagom av allt, och begränsningar leder till förbud som leder till överätande och det är ett ätstört beteende eller men du som tränar så mycket kan väl unna dig en bulle!

Stora begränsningar kan absolut leda till ett ätstört beteende, men det kan också vara så här:

  • Vad som är lagom för en person är för mycket (eller för lite) för någon annan. För mig är en kanelbulle på jobbet inte på priolistan, men för någon annan är samma bulle högst på listan!

  • Vissa matgrupper, som alkohol, kakor, godis och ultraprocessad mat måste vi faktiskt inte äta överhuvudtaget, om vi inte vill.

  • Det är skillnad att begränsa och att förbjuda, och det ena behöver inte leda till det andra. Hur du fungerar bäst kan bara du avgöra; och i vissa sammanhang är nolltolerans det enda alternativet.

    • För en del är det enklare att säga nej, nu blir det inga snacks eller fika alls den här månaden och sen hålla sig till det utan större insats. Att stänga av alternativet helt gör det enklare att fokusera på annat.

    • För andra slår det istället hårt tillbaka: man tackar nej till tårtan på familjekalaset och känner sig stolt över det, men äter istället resterna av någon annans lördagsgodis när ingen ser. Alltför mycket energi och tankekraft går åt till att inte tänka på den mat man har satt paus, och till sist ger man upp och äter ikapp.

  • Testa korta planer för att nå dina långsiktiga mål. Istället för jag ska inte äta choklad på 6 månader, testa den här veckan väljer jag bort chokladen.

  • Att tacka nej till en kanelbulle är inte ett ätstört beteende. Idag har vi snarare normaliserat att äta (för)mycket av mer ohälsosamma maten, och den som fokuserar på hälsosam mat får höra att det är ett stört ätmönster

Det handlar inte om att skapa strikta regler eller begränsningar för sakens skull, utan om att välja mat som din kropp och själ mår bra av - och att vara ärlig med vad det faktiskt innebär. 

Gör dina aktiva val, njut av det du väljer, välj bort det som inte får dig att må bra, och fokusera på dina egna val (och hoppas att andra gör det samma! Vad någon väljer eller väljer bort är inte upp till oss andra att ha åsikter om).

Skapa balans med kostrådgivning och träning

Vill du ha hjälp att hitta din balans? Jag hjälper dig att skapa en hållbar plan där du njuter av maten samtidigt som du når dina mål. Boka ett kostnadsfritt samtal så pratar vi mer!

Personlig coaching, där vi fokuserar på dina utmaningar och dina lösningar är ett viktigt verktyg för förändring. Coachingen är antingen skriftlig eller över video och är ett komplement till vår chatt. Läs mer om PT-online med personlig coaching och anmäl dig.

Några blogginlägg som jag tror kan intressera dig:

Proteinrik chokladkaka till mellanmål och att välja vad du mår bra av - om egna val och ett recept på en kaka som på riktigt kan bli ett mellanmål

Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd - om att mat är så mycket mer än energi och näring, men att det ändå är just det vi behöver

Hälsohets eller inspiration? Skapa rutiner som passar dig - om att ta hand om sig själv, fysiskt och mentalt utan att stressa

Läs mer

Food Freedom Forever - Melissa Hartwig

Nästa
Nästa

Du måste inte förändra dig - men du kan, om du vill