Hur lyssnar man på kroppen?
Hur många gånger har man inte fått rådet att lyssna mer på kroppen? Inte minst när det gäller träning. Att lyssna på när kroppen behöver vila och när den behöver utmanas. Och sen har rådet tagit slut där. Hur gör man för att låta kroppen komma till tals när huvudet är så otroligt bra på att formulera sig och komma med förslag?
Vad betyder det att vara stark?
Vad betyder det att vara stark? Är det att ta sin kroppsvikt x 1,5 i marklyft och att bänkpressa över 100 kg? Betyder stark detsamma som No pain no gain, go hard or go home?
Är det den typen av stark jag menar med mitt namn, Stark by StinaP?
Nej, det är det inte. Mitt mission är att känna sig stark, och att vara stark. I kroppen och i huvudet. De senaste månaderna har jag funderat mycket på det här. Känslan att vara stark, och att vara stark i sinnet.
Mål vs Varför
När man pratar om träning är det väldigt lätt att det mest handlar om ett mål, och ett mål i siffror. Det är så stor risk att det tar slut där, när målet är nått. Att man är färdig. Men sanningen med träning och allt annat som gäller hälsa och välmående är ju att man blir aldrig färdig. Jag vill prata om ett längre perspektiv, och hur vi kan arbeta tillsammans för ett starkt och hälsosamt liv.
6, 12 eller 24 veckor - vilken tidsperiod ska du välja?
Vanligtvis är träningsprogram 8 eller 12 veckor långa. De flesta PT-onlinepaket är 12 veckor eller längre. Men efter lite feedback och funderande har jag valt att addera alternativet 6 veckor. Jag vill sänka tröskeln för dig som tänkt att börja träna, och tänkt att du ska förändra dina matvanor, som tänkt att PT-online och online coaching låter intressant, men tvekat över investeringen i tid och energi. Det är för dig som tycker att 12 eller 24 veckor - 3 eller 6 månader - låter som väldigt lång tid och inte något du vill binda upp dig på. För jag hoppas att du efter 6 veckor ska ha ändrat uppfattning, och är redo för att verkligen fortsätta att förändra dina vanor och skapa ett starkt och hälsosamt liv.
Uppdatering pågår!
Det har varit tyst här ett tag, och det är för att det händer så mycket i livet just nu, med flytt och nytt jobb och inte minst med Stark by StinaP. Jag håller på att justera och förbättra mina erbjudanden för att det ska vara enklare för dig som kund att ta steget mot ett starkare och mer hälsosamt liv!
Tips för att träna i sommar
Så är den till slut här - sommaren! Långa, ljusa dagar, sol och bad, tid för familj och vänner, avslappning, utflykter och äventyr. Det är semester från hela livet, inte bara från jobb eller studier. Att få en paus från stressiga morgnar är så klart trevligt, men en del av dina rutiner handlar ju om att du ska må bra: planera och laga mat som ger dig glädje, näring och energi, träning och kvällspromenader. Att bara strunta i allt det i fyra veckor - eller längre - kommer kanske inte att få den effekt du önskar dig.
Tyngre knäböj men sämre teknik
I ett tidigare blogginlägg hade jag med den avslutande punkten att hen kanske skulle ha lite färre kilon i sin övning. Det kanske du också ska ha? Det behöver jag i alla fall säga till mig själv med jämna mellanrum - och till de jag tränar. Ett sätt att klara av tyngre vikter är nämligen att göra mindre av övningen. Man kan också kalla det för att egot tar över - tyngre vikter men sämre teknik.
Mellanmål efter träning - chiapudding med extra protein
Häromdagen gjorde jag ett väldigt gott mellanmål. Perfekt att röra ihop före träningen (eller på morgonen) och sen äta när man är färdigtränad. Eller ja, när man vill så klart. Chiapudding med extra protein
Träning och menscykeln
Jag skrev - nästan lite nonchalant och som att det vore en självklarhet - att jag tränar efter min menscykel. Det är verkligen ingen självklarhet, och det är inte heller säkert det är något som passar dig eller behövs för dig. Men det kan vara högst relevant, och är du en tränande kvinna med mens tycker jag du ska fortsätta läsa!
Specificitet - du blir bra på det du tränar
Det låter ganska självklart när jag skriver det, eller hur? "Du blir bra på det du tränar" Och ändå kan det vara svårt i praktiken. Du vill kunna lyfta din egen vikt i marklyft. Ett fullt rimligt mål för de flesta. Du googlar och hittar en massa bra övningar för att bli starkare och kunna ta fler kilon i marklyft, och du tränar dem på gymmet, flera gånger i veckan. Blir du starkare och bättre på marklyft?
Progression - du behöver öka utmaningen
Grejen med styrketräning är att det egentligen inte blir lättare. Det ska vara tungt, nästan jämt. För när en vikt eller antalet repetitioner börjar kännas lätt - ja, då är det dags att öka intensiteten för att du ska fortsätta utvecklas.
Jag är igång!
Idag tryckte jag äntligen på knappen “Publish your site”. Nu finns min hemsida här, på riktigt, på Internet, och jag är så peppad att kunna erbjuda mitt koncept kring PT-online och coaching.
Motivation till att träna?
“Hur får du till en träningsrutin? Jag har ingen lust. Hur blir du motiverad varje gång?”
Det kan vara en av de vanligaste frågorna i träningssammanhang, och en som gör mig lika förvånad varje gång.
Min syn på kostscheman
Du kanske frågar mig om ett kostschema. Där det står hur mycket du ska äta av specifika saker, och när. Men då kommer jag vänligt att säga nej, jag jobbar inte med kostscheman. Våra kroppar och våra liv är mer komplexa än så.
Varför tränar du? Därför tränar jag
Vi vet alla att träning är bra för oss. Livet vi lever i västvärlden är helt annorlunda än det var för 10 000 år sedan på savannen. De flesta av oss får inte tillräckligt med rörelse av sig självt, utan vi får finna aktiviteter som ger oss den rörelsen. Och eftersom de flesta av oss njuter av att koppla av, behöver vi finna rörelse som vi trivs med för att locka oss bort från avslappningen.
Tappa träningsrutiner & tappa muskler
”Jag är snart tillbaka!” skrev jag. ”Nu ser jag fram emot en riktigt bra träningshöst utan avbrott!” skrev jag också. Så blev det inte.
Semesterträningen
Poff och så var semestern slut – och kanske sommaren också, för visst känns luften redan lite annorlunda? Just nu är jag i karantän efter Sverigeresan och längtar tillbaka till gymmet – att träna på resande fot är inte min bästa gren. Men jag är ändå ganska nöjd med semesterträningen den här resan.
Min träningsresa – från blä till personlig tränare
Idag är gymmet mitt happy place. Jag andas ut, sänker axlarna och ler när jag kommer in på mitt gym. Jag vet att jag kommer att gå därifrån med både lätta steg och en mental och fysisk styrka. Så har det inte alltid varit.
Avregistrera dig när du vill. Villkor och integritetspolicy