Så mycket behöver du träna
Jag läste en intressant fråga på instagram för någon vecka sen: "Visst är det så enligt rådande forskningsläge att maximala hälsoeffekter av träning fås vid en ganska låg nivå, typ dagliga promenader och styrketräning 3 gånger i veckan. Eller hur ska man tänka?"
Jag var tvungen att göra en djupdykning: Hur mycket behöver du träna för att få maximala hälsoeffekter? Är det lika mycket som de allmänna rekommendationerna, är det mer eller mindre? Är det skadligt med för mycket träning?
Om träningen blivit tråkig
I perioder kan det vara ganska skönt att bara låta träningen lunka på, framförallt om man har andra projekt som kräver energi. Om träningen rullar på, även om den är lite småtråkig, och du tycker det är ok; fint. Det som funkar, funkar.
Vår träning, mat, rörelse, återhämtning är en så stor del av vår vardag att jag tycker det förtjänar att beskrivas med ett annat ord än tråkig. För mig är det att beskriva livet som tråkigt, och jag vill använda helt andra ord när jag beskriver mitt liv!
Kostrådgivning utan kostschema - hur fungerar det?
Hur fungerar det med kostrådgivning online när du inte får ett traditionellt kostschema? Det är fråga jag får ibland och den är svårt att ge ett kort svar på - för det beror på!
Det beror på vad du vill ha hjälp med. Vill du få bättre energi till din träning? Vill du förändra din vikt? Vill du göra mer hälsosamma val? Vill du få ett mer avslappnat förhållande till mat, och komma ifrån ett känslomässigt ätande? Vad du vill uppnå är en viktig del, men den andra är hur du äter och ser på mat idag. Dessa två delar; det du vill uppnå tillsammans med dina matvanor idag, är det jag utgår från i kostrådgivningen, och därför kan jag inte säga exakt hur det kommer att fungera för just dig.
Vad är det bästa hälsotipset? Det beror på
I jakten på hälsa finns det olika synsätt. En del söker efter det optimala och nöjer sig inte förrän de hittat de bästa, andra hoppar från det ena till det andra, och en del ger upp innan de ens har börjat, för det är för mycket information och valen är så många att man inte väljer någonting. Men det finns inga universella hälsotips som funkar för alla. Bra hälsa handlar om att hitta vad som passar för dig, i den livssituation du befinner dig i just nu. Och för att veta vad som är bra för dig, behöver du testa. Vad funkar, eller funkar inte, för dig?
Tips på snabb vardagsmat - gör en bowl
Vi kan aldrig få tillräckligt med bra tips och idéer på snabb, god, hälsosam vardagsmat. Om jag skulle laga mat varenda kväll efter jobb och träning och innan jag sätter mig med PT-kunder eller bloggen skulle jag bli tokig. För att min vardag ska fungera vill jag ha mat färdiglagad för de flesta av veckans kvällar (och luncher).
En bowl med lax eller kyckling är perfekt grund för en sådan matvecka - oavsett om du vill fylla kylskåpet med färdiga måltider för hela veckan eller bara till ett par matlådor. För att bowlen ska bli god och tillräckligt varierande att äta flera dagar på raken behöver man få med många smaker, färger och konsistenser.
Träningspass på hotellet
Om du vill träna på resan - oavsett om du reser i jobbet eller privat - är det bra att ha en plan. Det första handlar så klart om tillgången till ett gym, och det andra vad du ska göra på det gymmet. Även om hotellgymmet är betydligt sämre utrustat i verkligheten än på bild, eller om det välutrustade gymmet du köper engångspass till är överfullt av folk och alla dina vanliga vikter är upptagna, så är det fullt möjligt att få till bra träningspass!
Du är inte en före- och efterbild
Hälsa är inte något du jobbar med i 6 veckor eller ens 6 månader och sedan är färdig med. Det finns inte en given tidpunkt när du är klar. Att träna, äta hälsosam mat, vara aktiv och ta sig tid till återhämtning innebär konstanta prioriteringar, och förutsättningarna förändras hela tiden.
Att prioritera sin hälsa är ett ständigt pågående projekt, och inte något som kan sammanfattas i en före- och efterbild på sociala medier. Hur du ser ut efter en period när du fokuserat på träning och mat är inte det viktigaste resultatet - det är hur du mår.
Tillbaka till gymmet - träning efter sjukdom
Är det någon som inte haft någon typ av förkylning eller influensa den senaste månaden? Tror inte det. Och med sjukdom kommer frågan "kan jag träna fastän jag är sjuk?"
Nej. Det är faktiskt ingen bra idé. Är du sjuk - träna inte. Bli frisk först.
Jag har några olika varianter av uppstartspass som jag börjar med när jag varit sjuk, eller varit borta från gymmet av någon annan anledning. Att börja med ett vanligt pass med vanliga vikter ger ingen bra känsla. Jag föredrar att starta upp kroppen lite snällt och långsamt med ett eller ett par uppstartspass. Det är skönt för musklerna att bara röra sig, och det är skönt för huvudet att inte bli helt slut, utan tvärtom se lite fram emot nästa pass.
Träningsåret som gick och träningsåret som kommer
Summerar träningen 2023 och laddar för 2024
Jag hoppas du har haft en underbar jul! Men när tomten lämnat och granen börjar se lite dammig ut är det inte bara jag som börjar blicka framåt, och känna längtan efter att sammanfatta året som gått och fundera på nästa. Hur blev mitt år? Vad vill jag behålla, ha mer av och ha mindre av? Hur vill jag ha det och känna det 2024? Hur blev träningsåret 2023 och hur ser planerna ut för träningsåret 2024?
Ät smart i jul
Egentligen är jag väldigt tveksam till att skriva det här inlägget, för jag vill inte spä på tankarna om att man måste tänka på maten på ett särskilt sätt under julen. Men jag ser det så mycket runt mig (i min filterbubbla förstås) - om nyttigare julgodis, smarta strategier för att hantera julbordet och att ta en extra promenad.
Till vardags är jag helt på samma spår. Men…
Det är inte vad du äter mellan julafton och nyårsdagen som påverkar din hälsa - det är vad du gör mellan nyårsdagen och julafton.
Snabb mat efter träning
Det behöver inte ta tid att laga mat från grunden för att få i sig allt det man behöver - även dagar när man vill att det ska gå snabbt. Man måste inte laga mat från recept alla gånger, utan det går alldeles utmärkt att bara lägga ihop goda grejer - goda grejer som din kropp behöver.
Det här är inte ett recept, för du kan variera det på tusen olika sätt. Men så här gör jag när jag kommer hem från gymmet på kvällen och vill ha mat.
Våga testa PT-online
Har du funderat på PT-online men varit osäker på om det är något för dig? Känt att det inte funkar att anmäla sig till ett program på 3 eller 6 månader? Börja med det första steget, med 6 veckor. Det kommer ge dig starten på ditt nya träningsliv!
Jag vill att fler ska ha chansen att vara stark och känna sig stark, och ha möjligheten att träna med personlig tränare. Jag vill göra PT-online enklare, mer lättillgängligt och med fler valmöjligheter för dig. Därför har jag ändrat hur PT-online fungerar, och jag hoppas att det ska göra dig redo att ta steget, fylla i anmälan och börja din träningsresa tillsammans med mig.
Träning ska ge dig energi
Jag lyssnade på en bra och intressant podd häromdagen, och blev påmind om hur olika vi kan uppfatta olika typer av träning, och att det är så lätt att vi placerar träningen i olika boxar; att sån är den träningsformen och sån är den här. Samtidigt vet jag att någon annan upplever det helt tvärtom. En del har uppfattningen att yoga och pilates tränar mindfullness och kontakt mellan kropp och själ, medan styrketräning är stressande, hårt och utseendefokuserat - en uppfattning jag inte delar. Men olika träningsformer fungerar olika för olika människor, och också för samma människa beroende på var i livet man är. Jag tänker att det handlar mindre om VAD du tränar, och mer om HUR du tränar.
Att kunna träna
Vissa saker är lätta att ta för givet - till exempel att kunna gå till gymmet och träna så ofta jag vill. Jag har tänkt på det ofta den senaste tiden, vilket privilegium det är att kunna göra det. Jag kan gå långa promenader, fjällvandra och cykla vart jag vill, och jag kan gå till gymmet och styrketräna. I dessa tider känns det som en stor förmån.
På mina träningspass de senaste veckorna har jag tänkt på hur lyckligt lottad jag är som kan fortsätta göra det jag mår så bra av och tycker är så roligt. Jag är tacksam för att jag har möjligheten att träna, att jag får ha känslan av att vara stark.
Så hittar du rätt PT
Du vill börja träna med en personlig tränare - men hur hittar du rätt PT för dig? Vad ska du tänka på när du väljer PT? Det finns inte en PT som passar för alla, och även om du får rekommendationer om någon är det inte säkert att ni klickar tillsammans. Här kommer mina tips om att välja personlig tränare - och när jag tror att jag kan vara rätt PT för dig!
Det går att förändra
Ibland kan det kännas hopplöst. Motivationen till förändring som var så stark för en månad sedan har liksom sipprat iväg. Vardagen är tillbaka, och du är tillbaka i dina vanliga rutiner - som betyder för lite träning och rörelse och matval som inte får dig att må bra. Du tränar mindre än du tänkt för du är trött och orkeslös, och du äter lite mer än du tänkt dig för att pigga upp dig. Och det känns inte lönt. Förändring tar tid, och du har inte tid. Du ser inga resultat och tänker dessutom att det nog inte går att förändra - är inte allting ändå genetik?
Mindset vid styrketräning
Vill du bli starkare på gymmet? Jobba med ditt mindset! Det låter lite hurtigt och irriterande, men det kommer att göra skillnad för styrkan både i kroppen och i sinnet.
Det handlar inte om att du ska bygga upp en övertro på dig själv och att du klarar vilken vikt som helst (jag har sett alldeles för många marklyft med det mindsetet, och det är inte bra för ryggen). Det handlar inte heller om att du ska träna med låga vikter för att vara på den säkra sidan (då får du ingen utveckling över tid). Mindsetet vid styrketräning handlar om att ha tro på dig själv, vara nyfiken på resultatet och vara ärlig.
Tillbaka i vardagen - rutiner som gör skillnad för din hälsa
Många ser det som en stress att leva hälsosamt och vet inte riktigt var de ska börja. När livet redan är fullt, hur ska man dessutom hinna träna och laga matlådor? Jag vill vända på det och påstå att leva hälsosamt är en förutsättning för att klara av att livet är fullt. Det är de hälsosamma vanorna som skapar förutsättning för allt det andra, och får oss att känna oss starka och glada, i kroppen och i sinnet.
Nu när vardagen rullat igång för de flesta vill jag ge mina fem bästa tips för hälsosamma rutiner som ger dig mer energi!
Träningssommaren 2023 och planer för hösten
För de allra flesta innebär mitten av augusti att semestern är slut, jobb och skola börjar, och att vardagen är tillbaka. En del är glada att komma tillbaka till rutiner, andra har redan börjat nedräkningen till jul… Och många tänker att nu är det dags att börja träna eller ta tag i träningen igen. (Det är ni som inte helt lyssnade på mina råd för några månader sedan, att inte SLUTA träna bara för att det blir sommar och ledighet, utan istället träna annorlunda för att slippa känna det där motståndet till att BÖRJA igen.) Oavsett hur mycket man tränat under sommaren så tänker de allra flesta att hösten är en perfekt tid för nya mål - och det är det.
Börja träna i höst
Ja, ja, jag vet att vi fortfarande är mitt i sommaren och hösten kan kännas långt bort - även om det inte är det somrigaste vädret i Sverige just nu… Men semestern kan också vara en fin tid för reflektion, dagdrömmar och planering om hur man vill att hösten ska se ut - till exempel vad gäller träningen!
Det är alltid lättare med en plan. Det är roligare med ett mål. Och att veta varför man vill prioritera träningen gör det enklare.
Avregistrera dig när du vill. Villkor och integritetspolicy