Vad får du när du betalar en personlig tränare och kostrådgivare?
Det låter kanske lite lyxigt och lite onödigt att lägga tid och pengar på personlig tränare och kostrådgivare, men hälsa är det mest värdefulla vi har. Personliga träningsprogram och matprogram är bara den lilla delen av vad du får när du köper coaching online.
Ut på tur
Att gå på tur (eller vandra eller gå på hike) har blivit ett av mina stora intressen, men precis som styrketräningen är det något som jag upptäckt först i vuxen ålder. Hade något sagt till mig för 10 år sen att mina favoritsysselsättningar är styrketräning och vandring hade jag bara skakat på huvudet. Yeah right. Men när man testar nya saker finns en möjlighet att man verkligen kommer att tycka om det! Några av mina bästa semestrar har varit vandringssemestrar i Norge och Österrike, och denna påsk bjuder Vestlandet på strålande sol och massa fina turer.
Så gör du marklyft
Marklyft brukar kallas kungen av övningar, och det är inte så konstigt eftersom i stort sett hela kroppen tränas. Marklyft räknas som en basövning som passar i alla typer av träningsprogram och är en komplex övning för muskler och leder. Dessutom känner de flesta sig starka och kraftfulla i övningen - det är mycket power helt enkelt! Men det är en övning som kräver rätt teknik. Oavsett om du är nybörjare som vill testa marklyft, eller har hållit på länge, så hoppas jag du ska få med dig intressant information.
Proteinrik chokladkaka till mellanmål och att välja vad du mår bra av
En kaka fylld med choklad och jordnötssmör, som innehåller så mycket protein och fibrer att den på riktigt kan räknas som ett mellanmål? Ja, så gott kan man ha det ibland.
Vad hindrar dig från att styrketräna?
De flesta vet nog att styrketräning är bra för oss, men kanske inte HUR bra förrän ni läste mitt inlägg om varför det är bra att styrketräna. Ändå är det en majoritet av befolkningen som inte styrketränar, eller tränar överhuvudtaget. Mina helt egna observationer till varför människor inte styrketränar ser ut så här:
Det tar för mycket tid - Det är för tråkigt - Det är för komplicerat och jag vet inte vad jag ska göra - Det är för dyrt - Det är för obekvämt att vara på ett gym - Det är för stor skaderisk - Jag är för gammal / jag är för otränad / styrketräning är ingenting för mig
Därför ska du styrketräna
Att känna sig stark, och att vara stark. I kroppen och i sinnet. Styrka och styrketräning är grunden till Stark by StinaP.
Fördelarna handlar egentligen om två saker - dels själva styrketräningen, och dels resultatet vi får av styrketräningen, nämligen ökad muskelmassa. Muskelmassa får vi genom att styrketräna och äta tillräckligt mycket protein. Både muskelmassa och muskelstyrka hjälper oss att leva längre, och det finns ett tydligt samband mellan styrketränande personer och bättre mental hälsa och fysisk funktion, smärtlindring och allmän hälsa och livskraft.
Hur många steg om dagen?
Hur många steg om dagen behövs för bättre hälsa? Är det de magiska 10 000 stegen, eller räcker det faktiskt med 4 000 steg? Spelar antalet steg någon roll överhuvudtaget om du både tränar och cyklar till jobbet? Men om du har ett stillasittande jobb då? Det är ju ändå lika illa som att röka?
Hej!
Oj vad många som har hittat hit efter att UnderbaraClara skrev om mig på sin blogg. Jag hoppas du ska trivas, lära dig något nytt och bli inspirerad. Kanske är du en blivande ny kund? Oavsett vad är du så välkommen!
Jag heter Stina, har precis fyllt 41 år och är personlig tränare, kostrådgivare och coach online.
Träning är inte hela livet
När man skriver en hälsoblogg är det lätt att det blir väldigt mycket fakta och väldigt mycket gör si och så men helst inte så. Det är lätt att dras in i tanken att livet kretsar kring att optimera sin hälsa, träna mer och välja rätt mat.
Poängen med att lägga tid på sin hälsa, träning och matval är ju att skapa de bästa förutsättningarna för resten av livet. Oavsett om det är för att satsa på karriären eller familjen eller resor eller fritidsintressen. Vi tränar för livet! Vi äter för livet!
Ät mer protein!
Det är ingen slump att jag startade min lista med enkla matråd med Ät mer protein. De senaste decennierna verkar allt ha handlat om kolhydrater (mer eller mindre) eller fett (mer eller mindre och felaktigt tjafsande om vilken typ av fett) medan synen på protein har varit att det löser sig av sig själv. Till viss grad stämmer det. Äter du rimligt varierad mat så får du i dig protein.
Men det är skillnad på att få i sig lägstanivån för att undvika negativa hälsoeffekter, och att få i sig tillräckligt mycket för att maximera hälsovinsterna!
Att vara en tränande person
Det tog tid, men träningen blev så småningom mycket mer lustbetonad och glädjefylld. Gymmet blev ett happy place, och när träningen blev en självklar del av mitt liv var det också självklart att vara en tränande person - jag går och tränar, alltså är jag en tränande person. Det är inte svårare än så. Den mentala bild jag hade av mig själv när jag inte tränade skapade ett onödigt hinder, men det var faktiskt inte ett så stort hinder att ta bort. Det var bara att börja träna.
Så tränar en personlig tränare
Lika självklart som att skruva ner träningen när det är mycket i livet, så gäller det att skruva upp träningen när det är lite mindre i livet. Det kan nämligen vara lätt att bli lite lat och bara göra mellanmjölksträning. Träning som absolut får dig att må bra, men inte ger så mycket utveckling. Det är så lätt att fortsätta med samma vikter, samma antal repetitioner, samma övningar för man är lite bekväm. Och utan utveckling är det lätt att tappa motivationen - det händer ju inget!
Maten! Varför det är så svårt - och 8 enkla råd
Hittills har jag skrivit väldigt mycket om träning i bloggen, och ganska lite om mat. Det finns två anledningar:
Det finns så otroligt mycket att säga om mat
Det finns så otroligt mycket känslor kring mat
Det du äter är fullkomligt grundläggande för din hälsa - både den fysiska och mentala. Vill du förändra ditt mående är maten en av de parametrar du behöver titta på, det går inte att komma ifrån.
Ditt framtida jag
Tänker du på ditt framtida jag? Gör du det enklare för henne - eller gör du det svårare?
Jag agerar ofta utifrån vad som kommer att underlätta för mitt framtida jag - även om det kanske innebär en omväg eller en extra insats idag. Jag är oftast tacksam för det som dåtida (nutida?) jag har gjort för framtiden - och ibland är det också den enda möjligheten att få det gjort överhuvudtaget.
Nystart, nyår och att börja träna
Känslan av nystart och att allt är möjligt gör nyår till en fantastisk tid att starta nya vanor. Man är fylld av goda föresatser, sprudlar av motivation och känner att allt är möjligt! Men januari är också den månad när vardagen ska börja snurra igen efter decembers festligheter, och det är väldigt grått och väldigt mörkt och det är SÅ LÄNGE SEN det var sommar. Så det är inte konstigt att den där sprudlande motivationen försvinner i snöslasket och att många överger sina nyårslöften efter bara några veckor.
Hur lyssnar man på kroppen?
Hur många gånger har man inte fått rådet att lyssna mer på kroppen? Inte minst när det gäller träning. Att lyssna på när kroppen behöver vila och när den behöver utmanas. Och sen har rådet tagit slut där. Hur gör man för att låta kroppen komma till tals när huvudet är så otroligt bra på att formulera sig och komma med förslag?
Vad betyder det att vara stark?
Vad betyder det att vara stark? Är det att ta sin kroppsvikt x 1,5 i marklyft och att bänkpressa över 100 kg? Betyder stark detsamma som No pain no gain, go hard or go home?
Är det den typen av stark jag menar med mitt namn, Stark by StinaP?
Nej, det är det inte. Mitt mission är att känna sig stark, och att vara stark. I kroppen och i huvudet. De senaste månaderna har jag funderat mycket på det här. Känslan att vara stark, och att vara stark i sinnet.
Mål vs Varför
När man pratar om träning är det väldigt lätt att det mest handlar om ett mål, och ett mål i siffror. Det är så stor risk att det tar slut där, när målet är nått. Att man är färdig. Men sanningen med träning och allt annat som gäller hälsa och välmående är ju att man blir aldrig färdig. Jag vill prata om ett längre perspektiv, och hur vi kan arbeta tillsammans för ett starkt och hälsosamt liv.
6, 12 eller 24 veckor - vilken tidsperiod ska du välja?
Vanligtvis är träningsprogram 8 eller 12 veckor långa. De flesta PT-onlinepaket är 12 veckor eller längre. Men efter lite feedback och funderande har jag valt att addera alternativet 6 veckor. Jag vill sänka tröskeln för dig som tänkt att börja träna, och tänkt att du ska förändra dina matvanor, som tänkt att PT-online och online coaching låter intressant, men tvekat över investeringen i tid och energi. Det är för dig som tycker att 12 eller 24 veckor - 3 eller 6 månader - låter som väldigt lång tid och inte något du vill binda upp dig på. För jag hoppas att du efter 6 veckor ska ha ändrat uppfattning, och är redo för att verkligen fortsätta att förändra dina vanor och skapa ett starkt och hälsosamt liv.
Uppdatering pågår!
Det har varit tyst här ett tag, och det är för att det händer så mycket i livet just nu, med flytt och nytt jobb och inte minst med Stark by StinaP. Jag håller på att justera och förbättra mina erbjudanden för att det ska vara enklare för dig som kund att ta steget mot ett starkare och mer hälsosamt liv!
Avregistrera dig när du vill. Villkor och integritetspolicy